Jak wybrać odpowiedni makaron?
Na początku chciałabym powiedzieć, że tak samo jak
wy też jestem zwykłym konsumentem w dżungli pełnej kolorowych produktów z
ładnymi etykietami, których nikt tak naprawdę nie ma czasu czytać. Jednak od około roku staram się odnaleźć w
pułapkach, które na nas zasadzają producenci.
Najważniejsze jest to żeby czuć co powinniśmy, co możemy a czego lepiej
unikać dla naszego zdrowia. Oczywiście
życie bez chemii jest nie możliwe ale w bardzo prosty sposób możemy postarać
się ją ograniczyć. Myślę, że bez trudu
każdy przysłowiowy Jan Kowalski się prędko odnajdzie.
Na początek makaron. Kochany przez Włochów i także
co raz bardziej popularny w Polsce, duża konkurencja dla tradycyjnego
schabowego z pyrami i kapuchą. Jest prosty w przygotowaniu i tani, a co ważne
można się nim najeść. Kochany przez studentów i uwielbiany przez zapracowane
gosposie domowe. Czy zasługuję aż na
taką chwałę? Czy tuczy- bo taka opinia jest bardzo utarta w społeczności? Jeść
czy nie jeść? O to jest pytanie!
Ja jednak myślę że jeść, oczywiście że tak, idąc za
radą kolegów z Włoch- makaron nawet poprawia humor. Jednak musimy pamiętać o
trzech rzeczach: ile, z czym i jak go gotujemy. Bardzo ważne jest to z czego
makaron jest wykonany. Polskie kluchy to makaron jajeczny, uzyskany po
połączeniu mąki i jajek, niestety bardzo często jajek z proszku lub z dodatkiem przyprawy z Azji, która udaję żółty kolor jajek. Makaron ten nie nadaje się do ugotowania al dente ponieważ
ma bardzo mało białka a mąka, która się w nim znajduję powstaje z mało
wartościowych ziaren. W takim razie co wybrać? Mamy dwie, może nawet trzy opcje.
Makaron z semoliny, która powstaje z
pszenicy twardej durum. Taki właśnie
jest makaron włoski. Ugotuje się al dente(a o to nam chodzi, im twardszy makaron tym dłużej go trawimy) i ma bardzo
niski indeks glikemiczny. Dzisiaj taki makaron znajdziemy w polskich
supermarketach takich jak Lidl czy Biedronka oraz w każdym sklepie spożywczym
pod nazwą Sorenti. (te marki są mi na razie znane, za pewne jest więcej
odpowiedników tego makaronu) Za paczkę 500 gram nie zapłacimy więcej niż 3 zł.
Smak tego makaron nie różni się dużo bardziej od normalnego, jest bardziej
delikatny(tak ja bym to ujęła).
Możemy też skorzystać z ogólnodostępnych produktów
Lubeli, firma ta przygotowała dla nas całą gamę makaronów pełnoziarnistych.
Makaron ten ma dużo więcej błonnika i powstaje z nieoczyszczonej pszenicy. Syci
na długo ale ma nie co inny smak niż ten normalny, nie do końca jestem pewna
czy każdemu zamaskuję. Lecz myślę, że trzeba spróbować. Jego cena też jest już
nie co wyższa ok. 4-5zł.
Trzecią opcją jest szukanie makaronu w dziale z
produktami ekologicznymi. Tam znajdziemy makaron razowy z twardej pszenicy
durum oraz pełnoziarnisty także z durum. Tego rodzaju makaronów nie jadam często ponieważ ceny na takim stoisku są zawsze wyższe i zapewne smak tego
makaronu jest inny niż przywykłam przez lata jedzenia tradycyjnego polskiego makaronu. Są
to bezwątpienia najzdrowsze makarony, ale nie w każdym mieście łatwo dostępne
ale polecam szukać.
Dla mnie najlepszą opcją jest makaron z durum ten z
Lidla czy z Biedronki. Jego cena mi odpowiada, smak i to, że bez problemu
ugotuję się al dente. Myślę, że na początku najlepiej jest powoli zrezygnować
z makaronów jajecznych. Oczywiście warto
próbować nawet tych ekologicznych jeśli mamy taką ochotę i okazję.
Pamiętajmy o tym, że najczęściej tuczą nas tłuste
sosy, którymi polewamy nasz makaron. Jeśli będziemy zwracać uwagę na to, który
makaron wybieramy z półki, jak długo go gotujemy i z czym go podamy to możemy
śmiało wcinać go nawet trzy razy w tygodniu.
Przy pisaniu tego postu skorzystałam z wielu informacji, których dowiedziałam się z programu Wiem co jem (6 odcinek I sezonu Makarony). Polecam bardzo mocno.
Harrah's Casino Philadelphia - MapyRO
OdpowiedzUsuńHARRAH'S CASINO CHIPE 경산 출장안마 is a casino 전라북도 출장안마 and hotel located in Chester Township in 광주광역 출장안마 Pennsylvania. The property is 경산 출장안마 owned 인천광역 출장마사지 by Vici Properties and operated by