niedziela, 22 lipca 2012

Kurczak z warzywami

Na temat kurczaka z warzywami można snuć mnóstwo fantazji i kombinacji, tym bardziej teraz kiedy na targowiskach znajdziemy ogromną ilość świeżych warzyw. Od kolory do wyboru czyli kto co lubi:) Przepis ten ma być szybki, smaczny i zdrowy:) W tej kombinacji, ja znajduję dokładnie wszystko to co lubię najbardziej.. przede wszystkim jest tam jedno z moich ulubionych warzyw.. cukinia. Do tego odrobina curry z kurczakiem w sosie śmietonowo-koperkowym i jesteśmy w niebie...  Najlepiej smakuję podane z brązowym ryżem:)
składniki
średnia pierś z kurczaka(40 dag)
2 małe cukinię
2 papryki czerwone
śmietana słodka 30%
świeży koperek, mięta, rozmaryn
curry
pieprz, sól
ryż brązowy




Pierś z kurczaka pokroić na drobne kostki i przyprawić curry, wrzucić na gorącą patelnie z oliwą z oliwek. W między czasie, kiedy mięso będzie się smażyło, kroimy cukinię i paprykę. Jak mięso będzie już ładnie przysmażone dodajemy do niego warzywa i dolewamy pól szklanki wody, zamykamy pokrywką i zostawimy na ogniu na ok15-20minut(do momentu kiedy warzywa będą już miękkie). Potem dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, wrzucamy koperek i resztę ziół. Jeszcze przez chwilę trzymamy na gazie aż sos się zagotuję. Zdejmujemy z ognia i zostawimy na parę minut pod przykryciem aby smak ziół był jeszcze bardziej intensywny. Najlepiej sos ten smakuje z ryżem ale możemy podać go także z młodymi ziemniaczkami. Ja wybrałam brązowy ryż, który trzeba gotować nie co dłużej niż normalny(ok35-40minut) i koniecznie pod przykryciem. Jak już ryż mamy gotowy, to polewamy go na talerzu sosem z kurczakiem:).


Danie to zawiera witaminy z mięsa i warzyw, dodatkowo zawiera także cenne wartości ryżu brązowego. Bardzo mocno zachęcam do zrezygnowania z ryżu białego na korzyść tego naturalnego. Jest o wiele bardziej bogatszy w witamin, składniki mineralne i zawiera dużą ilość błonnika. Ważne jest też to, że jest on wolniej trawiony przez nasz organizm co daje nam poczucie sytości przez długi czas. Zawiera także niski indeks glikemiczny. Co do smaku, to wiadomo kwestia gustów ale myślę że jeśli dobrze go ugotujemy i podamy ze smacznym sosem to każdy z nas będzie wstanie się przyzwyczaić i może nawet polubić tą odmianę ryżu.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz