Zapiekanki.. szybkie? Tanie? I smaczneJ
A co najważniejsze mamy całkowitą dowolność w wyborze składników. To co w nich
jest zależy wyłącznie od nas. Od tego co lubimy, co mamy w lodówce, czy co znajdziemy
w sklepie.
Inspiracją dla mnie do
zrobienia tej zapiekanki jakiś czas temu
były zapiekanki ziemniaczane którymi zjadam się w moim ulubionym barze w
Poznaniu przy ul. Strzeleckiej, które bardzo umilają mi życie studenckie.
Jednak one mają swój wyjątkowy smak i klimat który czuć tylko w tamtym miejscu.
Bez wątpienia ich sukcesem jest sos beszamelowy, którego ja w swoich
zapiekankach unikam i zastąpiłam go śmietaną.
Wybór rodzaju mięsa i warzyw jest dowolny, ja w swoim jadłospisie mam
kilka wersji, na spotkanie z koleżankami z liceum wybrałam akurat to
połączenie:
Składniki:
- Ziemniaki w mundurkach
- 40dag mięsa mielonego
- Marchewka
- Groszek
- Ser żółty
- Kubek śmietany słodkiej 30%
- Koncentrat pomidorowy
- Przyprawy, zioła
Na początku, przygotowujemy sobie wszystko: gotujemy ziemniaki,
obieramy marchewkę i kroimy w talarki, ucieramy żółty ser i zabieramy się za
mięso. Wrzucamy je na gorącą patelnie z oliwą z oliwek i przykrywamy pokrywką
żeby białko się ścięło. Jak już się troszkę podsmaży to przyprawiamy, dodajemy
marchewkę, koncentrat pomidorowy i podlewamy wodą jak to konieczne. Kiedy mięso jest już gotowe, przekładamy je
do naczynia żaroodpornego. Na mięso kładziemy groszek i ziemniaki pokrojone w
talarki bądź kosteczki. Na górę sypiemy
starty ser i zalewamy wszystko śmietanką. Możemy jeszcze ser posypać pieprzem,
solą czy papryką ostrą i dodać odrobinę ulubionych ziół.
Ziemniaki, mięso i warzywa? Czy to nie jest idealne połączenie? Tym
bardziej teraz, kiedy ziemniaki są jeszcze młode i możemy zjadać je ze skórką
która ma w sobie dużo witamin. Czy ziemniaki tuczą? To wszystko zależy od tego
z czym je podamy i jak je ugotujemy. Najlepiej wrzucać je na wrzątek w łupinach
i gotować bardzo krótko. Solić dopiero po ugotowaniu i nie okraszać tłustym sosem. Zapiekanka ta, nie jest
daniem które możemy wcinać codziennie, ale świetnie sprawdza się na imprezy,
dobrą kolacje czy jako urozmaicenia od nudnych obiadów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz