poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana:)



Zapiekanki.. szybkie? Tanie? I smaczneJ A co najważniejsze mamy całkowitą dowolność w wyborze składników. To co w nich jest zależy wyłącznie od nas. Od tego co lubimy, co mamy w lodówce, czy co znajdziemy w sklepie.
 Inspiracją dla mnie do zrobienia  tej zapiekanki jakiś czas temu były zapiekanki ziemniaczane którymi zjadam się w moim ulubionym barze w Poznaniu przy ul. Strzeleckiej, które bardzo umilają mi życie studenckie. Jednak one mają swój wyjątkowy smak i klimat który czuć tylko w tamtym miejscu. Bez wątpienia ich sukcesem jest sos beszamelowy, którego ja w swoich zapiekankach unikam i zastąpiłam go śmietaną.  Wybór rodzaju mięsa i warzyw jest dowolny, ja w swoim jadłospisie mam kilka wersji, na spotkanie z koleżankami z liceum wybrałam akurat to połączenie:
Składniki:
  • Ziemniaki w mundurkach
  • 40dag mięsa mielonego
  • Marchewka
  • Groszek
  • Ser żółty
  • Kubek śmietany słodkiej 30%
  • Koncentrat pomidorowy
  • Przyprawy, zioła
  •  

Na początku, przygotowujemy sobie wszystko: gotujemy ziemniaki, obieramy marchewkę i kroimy w talarki, ucieramy żółty ser i zabieramy się za mięso. Wrzucamy je na gorącą patelnie z oliwą z oliwek i przykrywamy pokrywką żeby białko się ścięło. Jak już się troszkę podsmaży to przyprawiamy, dodajemy marchewkę, koncentrat pomidorowy i podlewamy wodą jak to konieczne.  Kiedy mięso jest już gotowe, przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na mięso kładziemy groszek i ziemniaki pokrojone w talarki bądź kosteczki.  Na górę sypiemy starty ser i zalewamy wszystko śmietanką. Możemy jeszcze ser posypać pieprzem, solą czy papryką ostrą i dodać odrobinę ulubionych ziół.

Ziemniaki, mięso i warzywa? Czy to nie jest idealne połączenie? Tym bardziej teraz, kiedy ziemniaki są jeszcze młode i możemy zjadać je ze skórką która ma w sobie dużo witamin. Czy ziemniaki tuczą? To wszystko zależy od tego z czym je podamy i jak je ugotujemy. Najlepiej wrzucać je na wrzątek w łupinach i gotować bardzo krótko. Solić dopiero po ugotowaniu i nie okraszać tłustym sosem.  Zapiekanka ta, nie jest daniem które możemy wcinać codziennie, ale świetnie sprawdza się na imprezy, dobrą kolacje czy jako urozmaicenia od nudnych obiadów.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz