wtorek, 28 sierpnia 2012

Krem z pieczonych pomidorów:)


Pomidorówka! Tak,  to jest to, co uwielbia każdy. Mały, duży, uczeń czy student. Jedna z najbardziej popularnych zup w naszym kraju, najczęściej robiona z koncentratu pomidorowego i podawana z makaronem świderki. Często gości na stole przeciętnego Kowalskiego. Jej smak jest każdemu z nas znany ale każdy  ma tez swój ulubiony smak tej zupy.
Ja dzisiaj proponuję skorzystać z dużych, słodkich i bardzo czerwonych pomidorów  malinówek ,których  na naszych bazarach nie brakuję. Dla urozmaicenia tej zupy, postanowiłam je najpierw upiec z czosnkiem i bazylią a potem zmiksować na krem.
O to ona:
Składniki
  • Ok. 15 dużych pomidorów
  • Główka czosnku
  • Zielone listki bazyli
  • Bulion warzywny
  • Ryż brązowy
  • Pieprz, sól


Z pomidorów wycinamy  ogryzkę i  układamy ja w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy do nich czosnek i bazylią, przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na 40 minut. W tym czasie możemy ugotować bulion warzywny. Jak pomidory będą już gotowe, dajemy im czas aby trochę przestygły, potem wkładamy do pojemnika i zaczynami miksować blenderem. Zmiksowane pomidory wrzucamy do gotującego się bulionu.  Kiedy zupa będzie się już gotować wrzucamy do niej jeden-dwa woreczki ryżu brązowego. Dajemy mu jakieś 30-40 minut aby się ugotował. Na końcu  doprawiamy zupę pieprzem i solą. Możemy ją jeść od razu albo na drugi dzieńJ Jest pyszna a przez ryż także syta.

Zachęcam bardzo mocno do wykorzystywania świeżych pomidorów, bo właśnie teraz mamy na nie sezon i ich cena z każdym dniem maleje. Pomidor jest bardzo zdrowym owocem, zawiera przeciwutleniacze oraz mnóstwo witamin , więc ruszajmy po pomidorki bo za parę miesięcy już ich nie będzie J















2 komentarze: