Pomidorówka! Tak, to
jest to, co uwielbia każdy. Mały, duży, uczeń czy student. Jedna z najbardziej
popularnych zup w naszym kraju, najczęściej robiona z koncentratu pomidorowego
i podawana z makaronem świderki. Często gości na stole przeciętnego
Kowalskiego. Jej smak jest każdemu z nas znany ale każdy ma tez swój ulubiony smak tej zupy.
Ja dzisiaj proponuję skorzystać z dużych, słodkich i bardzo
czerwonych pomidorów malinówek ,których na naszych bazarach nie brakuję. Dla
urozmaicenia tej zupy, postanowiłam je najpierw upiec z czosnkiem i bazylią a
potem zmiksować na krem.
O to ona:
Składniki
- Ok. 15 dużych pomidorów
- Główka czosnku
- Zielone listki bazyli
- Bulion warzywny
- Ryż brązowy
- Pieprz, sól
Z pomidorów wycinamy
ogryzkę i układamy ja w naczyniu
żaroodpornym. Dodajemy do nich czosnek i bazylią, przyprawiamy solą i pieprzem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na 40 minut. W tym czasie
możemy ugotować bulion warzywny. Jak pomidory będą już gotowe, dajemy im czas
aby trochę przestygły, potem wkładamy do pojemnika i zaczynami miksować
blenderem. Zmiksowane pomidory wrzucamy do gotującego się bulionu. Kiedy zupa będzie się już gotować wrzucamy do
niej jeden-dwa woreczki ryżu brązowego. Dajemy mu jakieś 30-40 minut aby się
ugotował. Na końcu doprawiamy zupę
pieprzem i solą. Możemy ją jeść od razu albo na drugi dzieńJ Jest pyszna a przez
ryż także syta.
Zachęcam bardzo mocno do wykorzystywania świeżych pomidorów,
bo właśnie teraz mamy na nie sezon i ich cena z każdym dniem maleje. Pomidor
jest bardzo zdrowym owocem, zawiera przeciwutleniacze oraz mnóstwo witamin ,
więc ruszajmy po pomidorki bo za parę miesięcy już ich nie będzie J
Pychota:) u mnie też byla dzisiaj pomidorowa:)
OdpowiedzUsuńaż te pyszne pomidory:)
OdpowiedzUsuń