Moi drodzy, nie chcę tego mówić, ale chyba muszę.. Wakacje
powoli dobiegają końca. Na moim komputerze jest jeszcze kilka zdjęć letnich dań
z warzyw i owoców, więc trzeba się zabrać za ich wykorzystanie i to prędko.
Dzisiaj proponuję coś.. coś na grilla. Przysłowiowa rodzina
Kowalskich, każdy ciepły weekend sierpnia spędza na działce, oczywiście z
grillem bo jak by inaczej? I bardzo dobrze, bo tylko w wakacje możemy z niego
korzystać i to na łonie natury. Jednak jestem przeciwko tłustej kiełbasie i
skrzydełkom więc proponuję szaszłyki z warzyw, ale spokojnie Panowie.. mięso
też się znajdzieJ Nawet
skuszoną w sklepie mięsnym, dodałam odrobinę boczku, który oczywiście nie jest
niezbędny.
- 2 papryki
- 1 średnia cukinia
- 1 pora
- 1 duża pierś podwójna z kurczaka
- 30 dag boczku wędzonego
- Oliwa
- Przyprawy
- Patyczki
- 30 dag dużych pieczarek
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na paseczki. Mięso kroimy na kosteczki i dodajemy do niego oliwy i ulubionych przypraw (ja wybrałam curry i gyros). Boczek także pokroić w cienkie plasterki Jak już wszystkie składniki mamy gotowe to zaczynamy nakłuwać warzywa i mięso na patyczek, na przemian. Z tej ilości składników wyszło mi 7 szaszłyków i wystarczyło dla 3 głodnych dziewczynJ Po przygotowaniu ich w domu trzeba je dobrze zapakować i przetransportować na miejsce naszego grillowania. Wrzucać na rozpalonego grilla. Czas przygotowania to ok. 30 minut.
ale kolorowe i apetyczne
OdpowiedzUsuńDokładnie, pierwsze co pomyślałam to jakie kolorowe one są ;) Zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuń