wtorek, 13 listopada 2012

Spaghetti wegetariańskie



Jestem jak najbardziej mięsożerna ale ale niestety coraz więcej moich koleżanek wybiera potrawy wegetariańskie. Jeśli kontrolujemy swoje zdrowie, badamy się często, dostarczamy swojemu organizmowi wszystkich składników i witamin to oczywiście możemy przejść na wegetarianizm, ale naprawdę apeluje o rozsądek i kontrolowanie swojego stanu zdrowia.  Ja postanowiłam podjąć wyzwanie i też od czasu do czasu ugotować coś z kuchni wegetariańskiej.  Wrzucam ten przepis ciut za późno, chociaż cena pomidorów jeszcze jest do przeżycia, więc mamy ostatni dzwonek na to aby zrobić spaghetti pomidrowo  pomidroweJ Możemy także użyć pomidorów z puszkiJ

·        
·         1- 2  kg pomidorów
·         Cebula, czosnek,  świeża bazylia
·         Pieprz, sól
·         Makaron durum
·         Oliwa z oliwek

Pomidory obieramy ze skórki, możemy wcześniej zalać je wrzątkiem wtedy łatwiej będą się obierać. Kroimy w kosteczki. Na patelnie wlewamy oliwę, dorzucamy cebule pokrojoną w kostkę, czosnek i podsmażamy.  Jak patelnia będzie już gorąca to dorzucamy do niej pomidorki, możemy odrobinę podlać wodą i doprawić solą i pieprzem. Sos najlepiej zostawić na jakieś 20- 30 minut na średnim gazie i od czasu do czasu mieszać.  Na końcu, kiedy pomidorki będą już fajnie podsmażone i będą miały taką gęstą konsystencje, zamykamy gaz i dodajemy świeżą bazylie i wyciśnięty czosnek. Sos przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok 20- 30 minut. W tym czasie gotujemy makaron, koniecznie al dente. Danie świetnie prezentuje się na talerzu.










1 komentarz:

  1. uwielbiam sosy ze świeżych pomidorów! a zwłaszcza kiedy są ze szklarni mojej babci:P chociaż teraz nie narzekam, bo babcia zapakowała je do słoików^^

    OdpowiedzUsuń