wtorek, 4 września 2012

Tarta serowa z borówkami!



Ta tarta to jedna z pierwszych moich tart więc była całkowitym eksperymentem ale bardzo smacznym. Jest przykładem na to, że tak naprawdę to z czym będzie tarta to kwestia tylko naszej wyobraźni. Ja chciałam aby ta tarta miała owoce i masę. Niestety wszystkie inne z wyjątkiem serowej wiązały się z użyciem kremówki bądź serku masacrpone. Chciałam uniknąć tych zakazanych produktów w naszym deserze,  na dodatek udało mi się jeszcze nie używać cukruJ

Przepis na ciasto znajdziecie tu (możecie użyć własnego sprawdzonego przepisu na ciasto kruche)
Składniki do nadzienia:
  • 2 serki chude
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • Łyżka miodu
  • Gorzka czekolada
  • Opakowanie borówek

Serek, jajko, mleko i miód zmiksować razem w misce blenderem na jednolitą masę. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki i dodać do masy.  Masę wkładamy do lodówki. Ciastem wykładamy formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy ciasto i wlewamy na nie masę serową, na górę wsypujemy borówki.  Całość wkładamy ponownie do piekarnika na około 30-40 minut. Tarte po wyciągnięciu oblewamy polewą z roztopionej w mleku gorzkiej czekoladzie.  Ciasto możemy od razu próbować ale można też włożyć je do lodówki i jest pyszne na drugi dzień, tak do kawki czy herbatki na popołudnieJ Polecam póki jeszcze możemy zdobyć gdzieś w sklepach borówki, to naprawdę warto skorzystać:) 

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz